Το μάζεμα της ελιάς
Καλώς ήρθατε

στα 13ο & 21ο Δημοτικά Σχολεία Κερατσινίου  

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 
        ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ 
 
 

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
 Το σχολείο μας
Πληροφορίες
Εκπαιδευτικοί
Η αυλή μας
  Εκδόσεις
 
 Εργασίες των μαθητών μας
 Εκπαιδευτικό υλικό
 Προγράμματα Π.Ε.
Οικολογικά σχολεία
Μεσόγειος θάλασσα
Αγωγή Υγείας
Οι βροχοποιοί
Ανακύκλωση
 Σχολή γονέων

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ
 Σχολικός Συνεταιρισμός
 Αδελφοποίηση
 Νησί των Φαιάκων
 Βιβλιοθήκη- Βαγόνι
 Παζάρι από δεύτερο χέρι
 Η αυλή μας αλλάζει
 Λειτουργία Κυλικείου
 Προγράμματα
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ
 Σύλλογος γονέων 13ου
 Σύλλογος γονέων 21ου

Επικοινωνία
Βοσπόρου & Παλαιολόγου
187 55 Κερατσίνι
Τηλ: 21040021 85, 2104014420
Fax: 210 4000 606







«Μαζεύουμε τις ελιές μας. Προτιμούμε τα δικά μας προϊόντα»



Το μάζεμα της ελιάς στο σχολείο μας

 
 
 
Το μάζεμα της ελιάς
 
Το μάζεμα της ελιάς
 
 
 

 

Έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου

Το μάζεμα της ελιάς γίνεται τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο ανάλογα με την περιοχή και το είδος της ελιάς. 

Όταν ωριμάσει ο καρπός οι εργάτες στρώνουν γύρω γύρω από το δέντρο μεγάλα πανιά και με βέργες ή κτένες ρίχνουν τον καρπό. Κάποιες από τις ελιές που πέφτουν, συνήθως τις πιο μεγάλες, τις ξεχωρίζουν και τις βάζουν σε πλαστικά τελάρα για να τις πουλήσουν στον έμπορο.

Τις υπόλοιπες τις βάζουνε σε σακιά και τα πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο. Εκεί ζυγίζονται οι ελιές , μετά πλένονται με ειδικό μηχάνημα και διαχωρίζεται ο καρπός από τα φύλλα .

Έπειτα οι ελιές πολτοποιούνται. Από την μία μεριά το λάδι που βγαίνει περνάει από διάφορα φίλτρα και βγαίνει τα καθαρό ελαιόλαδο. Από την άλλη μεριά βγαίνει ο πυρήνας της ελιάς που τον χρησιμοποιούμε για σαπούνι και για ζωοτροφές.

Το χρώμα του ελαιόλαδου είναι συνήθως πρασινωπό. Η πατρίδα μας βγάζει πολύ καλής ποιότητος λάδι. Φημισμένα ελαιόλαδα είναι της Χαλκιδικής, της Μυτιλήνης , Καλαμάτας και Κρήτης.



Το μάζεμα της ελιάς
 
[created & developed by nick]