Καλώς ήρθατε στα 13ο & 21ο Δημοτικά Σχολεία Κερατσινίου

Ποιοι Είμαστε

Τα 13ο & 21ο Δημοτικά Σχολεία Κερατσινίου  είναι χτισμένα στο λόφο της Χαραυγής εν μέσω εργοστασίων. Το σχολικό συγκρότημα βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο εργοστάσιο που είναι σήμα κατατεθέν για το Κερατσίνι, το εργοστάσιο της ΔΕΗ, γνωστότερο και ως «ο Δράκος του Κερατσινίου».

Τα δύο σχολεία συστεγάζονται και συνεργάζονται σ΄ όλους τους τομείς και λειτουργούν σαν δύο σώματα με μία ψυχή. Το 13ο είναι 12/θέσιο και το 21ο 6/θέσιο. Λειτουργούν ως Ολοήμερα σχολεία, με τάξη Ένταξης, με καινοτόμες δράσεις, φροντιστηριακά τμήματα.

Χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας των σχολείων είναι: η εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρέχει το αναλυτικό πρόγραμμα, η συνεργασία των σχολείων σε κάθε επίπεδο, η θετική στάση σε καινοτομίες και καινοτόμα προγράμματα, η ενθάρρυνση πρωτοβουλιών εκπαιδευτικών και γονέων, η στενή συνεργασία με τους συλλόγους γονέων, το ανοιχτό σχολείο στην κοινωνία και η συνεργασία με τοπικούς φορείς, η αλληλεγγύη σε ομάδες ατόμων που έχουν ανάγκη, η ιδιαίτερη επιμονή σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Η υποβαθμισμένη περιοχή, η έλλειψη πρασίνου και η ύπαρξη πολλών εστιών μόλυνσης δίπλα στα σπίτια των κατοίκων της περιοχής καθώς και οι αγώνες των κατοίκων για βελτίωση της ποιότητας ζωής ήταν το ερέθισμα δάσκαλοι και μαθητές να ασχοληθούν πολύ νωρίς με οικολογικά προγράμματα και η περιβαλλοντική εκπαίδευση να γίνει το αγαπητό πεδίο δράσης.

 • Κατά καιρούς τα σχολεία έχουν συμμετάσχει σε δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όπως τα Οικολογικά Σχολεία., Οι Πράσινες Γωνιές της Γειτονιάς μου, Μαθαίνω για τα δάση, Φύση χωρίς σκουπίδια, Αλλαγή της Σχολικής Αυλής, Αγωγή Υγείας, Τα λιμάνια κ.ά. 
 • Κατά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» που είναι ένα εθελοντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα περιβαλλοντικής ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης τα σχολεία βραβεύτηκαν για τα προγράμματα που εκπόνησαν με την πράσινη σημαία των Οικολογικών σχολείων.
 • Το 2004 συμμετείχαν σε συνεργασία με το Δήμο Κερατσινίου σε Πρόγραμμα για την αποτσιμεντοποίηση της αυλής των σχολείων μας και τη δημιουργία του σχολικού κήπου.
 • Κάθε χρόνο γίνεται Παζάρι από δεύτερο χέρι, ώστε οι μαθητές να μάθουν στην επαναχρησιμοποίηση των υλικών.
 • Εκδόσεις βιβλίων: 10 βιβλία με προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλους: Η Ενέργεια, Νερό, Απορρίμματα, Πράσινες γωνιές  1, Πράσινες γωνιές  2, Μαθαίνω για τα δάση, Με δάσκαλο τη φύση, Γη... αέρας... θάλασσα!, Πράσινα μηνύματα.
 • 2 βιβλία αγωγής Υγείας: «Είμαι διαφορετικός...Ε, και;» που βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Μπότση και «Μεγαλώνω , επιλέγω, αποφασίσω» σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ.
 • Βιβλίο με τίτλο «Παιδιά ελάτε, έτοιμο το φαγητό» με συνταγές μαγειρικής που έγραψαν μαμάδες και γιαγιάδες του σχολείου στο πλαίσιο προγράμματος Αγωγής υγείας. Το βιβλίο είχε μεγάλη επιτυχία εξαντλήθηκε, επανεκδόθηκε και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελληνικά γράμματα».
 • Από το σχολικό έτος 1992-93 εκδίδεται κάθε χρόνο το μαθητικό περιοδικό «Τρυφερά χρόνια», το οποίο έχει βραβευτεί σε διαφορετικές χρονιές από το Κύκλο παιδικού βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική συντροφιά, το Ίδρυμα Δημοσιογραφίας Μπότση, και την εφημερίδα τα Νέα.
 • Στα σχολεία λειτουργεί Σχολικός Συνεταιρισμός με την ονομασία «Οικολογικός κουμπαράς» από το σχολικό έτος 1997-98 με τους μαθητές των μεγάλων τάξεων. Οι μαθητές σε ένα κοινό ταμείο αποταμιεύουν τα κέρδη από τις πωλήσεις των περιοδικών και των βιβλίων, από τις πωλήσεις αλουμινίου και από δραστηριότητες που γίνονται στο σχολείο όπως παζάρι από δεύτερο χέρι, λειτουργία κυλικείου κ.α. και τα επενδύουν ώστε να γίνει το σχολείο και το περιβάλλον τους πιο όμορφο, όπως λέει και το όνομα του συνεταιρισμού.
 •  Στα σχολεία και με τη συνεργασία του γραφείου παιδείας του Δήμου λειτουργεί περιοδικά Σχολή Γονέων.
 • Τα σχολεία έχουν συμμετάσχει σε Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και συνύπαρξης των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και παιδιών με ειδικές ανάγκες: «Είμαι διαφορετικός. Ε, και;»
 • Τα σχολεία έχουν συμμετάσχει (μαθητές, δάσκαλοι, γονείς) σε Βιωματικά σεμινάρια ευαισθητοποίησης του ΚΕΘΕΑ.
 • Κάθε Σάββατο οι μαθητές εκπαιδεύονται στην εκμάθηση ελληνικών χορών, που υποστηρίζονται από τους συλλόγους γονέων και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και διαγωνισμούς παραδοσιακών χορών.
 • Τα σχολεία έχουν συμμετάσχει σε πρόγραμμα COMENIUS-ΣΩΚΡΑΤΗΣ, πρόγραμμα δράσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης, στην ενθάρρυνση επαφών μεταξύ μαθητών και δασκάλων από διαφορετικές χώρες, στην προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση και βελτίωση της γνώσης για τους πολιτισμούς και τις γλώσσες των Ευρωπαϊκών χωρών.
 • Τα σχολεία έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα GLOBE - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 38 χώρες και περίπου 3000 σχολεία απ' όλο τον κόσμο. Το Globe ήταν ένα παγκόσμιο δίκτυο μαθητών, δασκάλων και επιστημόνων που συνεργάζονταν για να μελετήσουν και να κατανοήσουν το περιβάλλον της γης.
 • Τα σχολεία μας έχουν αδελφοποιηθεί με το Δημοτικό Σχολείο Αγ. Νάπας Κύπρου.
 • Στα σχολεία τρέχει το πρόγραμμα «Ανακύκλωση στην πράξη», με παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης, μαθητών, γονέων, τοπικής κοινωνίας και τη δημιουργία σημείων ανακύκλωσης στο σχολικό συγκρότημα: χαρτιού, αλουμινίου, γυαλιού, μπαταριών, συσκευασιών, ηλεκτρικών συσκευών και κομπόστ.
 • Η σχολική κοινότητα ομόφωνα έχει προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου να ονομαστεί το σχολικό συγκρότημα που γειτονεύει με το σημείο που έγινε η μάχη της Ηλεκτρικής: «Σχολικό συγκρότημα Ηρώων της Ηλεκτρικής».
 • Φέτος οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των 13ου και 21ου Δημοτικών Σχολείων Κερατσινίου σε συνεργασία με Σύλλογο διδασκόντων πήραν την πρωτοβουλία να ξεκινήσουν το πιλοτικό πρόγραμμα : «ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ». Στο πλαίσιο αυτής της καινοτόμου δράσης μαθητές με τους γονείς τους, μία Κυριακή κάθε μήνα συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, δραστηριότητες και επισκέψεις χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 • Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
  (1 Ψήφος)
επιστροφή στην κορυφή